Web města aneb špatný vtip

Václav Klecanda | | web,IT

Jeden z problémů, který dostal na fóru města celkem podporu, byl lepší městský web. Na toto konto jsem si vyměnil pár emailů s panem tajemníkem. Proč je web města Tábora špatný a co udělat, aby byl lepší a užitečnější jsem popsal už před dvěma roky. Za celou tu dobu se kromě přidání vyhledavacího boxíku, který používá google místo obskurního vyhledávání “systému” vismo, nestalo vůbec nic. Nepřehlednost, špatná struktura, absence třídění prezentovaných informací stále přetrvávají.

Místo toho město stále vyjednává s dodavatelem dosavadního řesení o kosmetických úpravách, které mají stát desítky tisíc, ale problém nevyřeší!

Přitom existuje tolik pozitivních příkladů. Za všechny lze uvést Nové Město na Moravě, Brno střed nebo velice zajímavý Liberec.

Je mi z toho nějak smutno. Ale abych byl aspoň malinko pozitivní, mám pro město jednoduchou radu:

KDYŽ VAŠE IT ODDĚLENÍ NENÍ SCHOPNÉ ZAJISTIT MODERNÍ A FUNKČNÍ WEB, OTEVŘETE SE, NECHTE SI PORADIT A PŘESTAŇTE SI NEUSTÁLE NĚCO PÉCT ZA ZÁDY VEŘEJNOSTI. NAJMĚTE SI ODBORNÍKY NA OTEVŘENÝ SOFTWARE A WEBDESIGN, AŤ UDĚLAJÍ JEDNODUŠE SPRAVOVATELNÝ WEB POSTAVENÝ NA OTEVŘENÉM SOFTWARE. NEBUDETE PAK NUCENI JEDNAT S AMATÉRY, OD KTERÝCH JSTE SI KOUPILI WEB, ALE KTERÝ UMÍ SPRAVOVAT A ROZŠIŘOVAT JEN ONI.

korespondence s panem tajemníkem

Pro kompletnost vznáším otázku, na co má město IT oddělení, když provozuje takovýto web? A přidávám mojí korespondenci, aby bylo jasné, co tam sedí za odborníky.

Dobry den, na vcerejsim foru zaznelo (uz nevim z kterych ust a zda to byla oficialni informace), ze se chysta novy web mesta. Zajimali by me uvazovane alternativy a kriteria, na jejichz zaklade se bude nove reseni vybirat. dekuji, s pozdravem Vaclav Klecanda

(POZN.: byla to paní, která s evidentním nadšením uznamovala “web se bude měnit!!”)

Dobrý den. Nyní se vytváří samostatný web TURISTA a následně bude předělán i současný web (občan). Vše bude podle současných nových trendů s cílem co nejjednodušší orientace pro návštěvníky na našich stránkách. L.

Dobry den, dekuji za odpoved, ktera me vsak uplne neuspokojila. Zajimalo me, zda se bude menit redakcni system, paklize ano za jaky a proc za ten a ten, paklize ne, proc, kdyz mesto konstantne narazi na limity jeho pouziti? dekuji, VK

Dobrý den. Omlouvám se, ale vašim dotazům ne zcela rozumím.Nevím o jakých limitech mluvíte. Veřejnost bude včas a komplexně informována. L.Š.

Limitujici na webu tabora je, ze nepouziva tzv. tagy. Nevim, zda http://www.vismo.cz/ redakcni system toto vubec umoznuje. DObre, chapu, ze zatim o zmene redakcniho systemu neuvazujete. Doufam, ze paklize dospejete k tomu, ze je na case se posunout dal, tak doufam, ze se to verejnost dozvi driv, nez koupite “jine vismo”. s pozdravem, V.Klecanda

cesta k nápravě

(POZN.: tento odstavec vznikl v reakci na výtku, že článek dostatečně nepopsal, co je problém a nenabízí jasné řešení)

Podle mého názoru moderní a hlavně přehledný web musí:

• být responzivní
  • informace co nejvíce třídít = používat tagy (štítky)
  • umožňovat RSS odběry a to i na úrovni jednotlivých tagů
  • prezentovat informace v TEXTOVÉ PODOBĚ nikoli v PDFkách nebo nedejbože naskenovaných obrázcích
  • informace vzájemně linkovat (odkazovat)

Táborský web z tohoto seznamu nenabízí prakticky nic. A co tedy udělat, aby se to změnilo?

• rozloučit se se stávajícím provozovatelem, jehož redakční systém (tj. část webu sloužící pro přidávání informací) je zastaralý a zřejmě neumožňuje to, co moderní web žádá
  • vypsat transparentní výběrové řízení na IT konzultanta, který doporučí jiné, hlavně otevřené řešení a zajistí jeho:
    • zprovoznění (za plné podpory IT odboru)
    • zaškolení IT odboru, aby jeho “odborní” pracovníci byli schopni sami odstraňovat problémy, které mohou nastat
    • zaškolit i jednotlivé pracovníky (editory), kteří budou s novým redakčním systémem pracovat + garanty, tj. vyčleněné pracovníky IT odboru, kteří budou odpovědni za zaškolování nově příchozích editorů.
  • pak už jen dodržovat jednoduché pravidlo při publikování: dbát na použití správných tagů

Budování přehledného webu, který prezentuje takové množství, jako táborský, není jednoduché. Proto je potřeba mu věnovat náležitou péči, definovat zodpovědnosti, použít správný software, ale hlavně neusnout a neustále sledovat trendy a nejlepší postupy.

web,IT

Programové prohlášení "koalice odvahy"

Tábor 2020, Piráti, Jinak! a ČSSD - koaliční partneři se za účelem řádné a odpovědné správy města Tábora a jeho rozvoje se pro období 2018 - 2022 shodli na následujících programových prioritách v jednotlivých oblastech jeho života.