Smart lavička za 100 litrů

| smartcity

Společnost E.ON dělá kampaň prostřednictví absurdně předražených laviček. Ve středu se na Facebookové stránce města objevil odkaz na hlasování o umístění “Chytré lavičky”. Zajímal jsem se, kolik za lavičku za 100.000 Kč bez DPH zaplatí město. Odpověď mě nepřekvapila.

E.ON kofinancuje 75% z ceny základní verze lavičky (100.000 Kč, tzn. 75.000 Kč). Zbytek ceny platí zákazník (město). Stejně tak město hradí náklady na dopravu a instalaci (5-10.000 Kč). V případě, že by chtěl příplatkové funkcionality, také je hradí sám. Nicméně situace je v praxi taková, že město bere základní verzi a taková lavička ho se vším všudy z vlastního rozpočtu vyjde na cca 35.000 Kč bez DPH.

Co to vlasně je “chytrá lavička”? Jedná se o běžnou lavičku, na jejíž zadní části je umístěno pár fotovoltaických panelů vyrábějících elektrickou energii. V přední části jsou konektory pro nabíjení mobilních telefonů. Lavička též umožní připojit se k bezplatné WIFI.

Názor nechám na čtenáři. Já bych si dovedl představit lepší využití těch peněz. Uvítal bych třeba, kdyby kdyby Tábor byl natolik ‘smart’, aby postavil do ulic kontejnery na tříděný odpad s hrdlem tak velkým, aby se do něj dal bez problémů vhodit větší pytel s nashromážděným odpadem :)

smartcity

Programové prohlášení "koalice odvahy"

Tábor 2020, Piráti, Jinak! a ČSSD - koaliční partneři se za účelem řádné a odpovědné správy města Tábora a jeho rozvoje se pro období 2018 - 2022 shodli na následujících programových prioritách v jednotlivých oblastech jeho života.