Piráti nechtějí měnit územní plán Tábora. S věznicí ve Všechově se v něm nepočítá

admin | | věznice,názory

V Táboře i okolních obcích to v posledních měsících vře. Tématem rozhovorů mezi lidmi jsou totiž plány Vězeňské služby vybudovat věznici na letišti ve Všechově, místní části Tábora.

Tyto pozemky získala Vězeňská služba převodem z majetku Ministerstva obrany. Zprávy o tomto projektu se v médiích objevily na podzim minulého roku a hned vyvolaly bouřlivé reakce občanů táborské aglomerace. Vznikla i petice NE věznici, jejíž celý text si můžete přečíst ZDE. Věznice by měla vzniknout pro 800 odsouzených v roce 2019.

Pirátská strana, jako potencionální nový subjekt v budoucím zastupitelstvu Tábora, zaujímá k této kauze věcné stanovisko, které vychází ze stávajícího územního plánu města. Současný územní plán se stavbou věznice vůbec nepočítá a na zmíněných pozemcích za stávajícího stavu by tedy neměla být vůbec možnost vzniku takového areálu. Ani u současných zastupitelů není vůle tento aktuální územní plán, který chápeme jako strategický dokument pro rozvoj města Tábora i celé táborské aglomerace, měnit.

„Piráti proto nebudou změnu územního plánu v tomto směru podporovat. Pokud by se přece jen objevila snaha o vyvolání změny územního plánu, budeme usilovat o to, aby se občané k tak významné změně vyjádřili v místním referendu,“

říká táborský pirát Martin Mareda.

„Piráti se současně chtějí vymezit vůči vzniklé atmosféře plné emocí a vyvolávání umělého strachu, kterou šíří hlavně petice NE věznici a diskuse na sociálních sítích. Piráti budou vždy vycházet z věcných faktů a argumentů, třídění dostupných informací a kritického myšlení,“

uzavírá Martin Mareda.

věznice,názory

Zhodnocení čtvrtého zastupitelstva v Táboře

Zastupitelstvo města Tábora, které se konalo 4. března v prostorách Tabačky, mělo na pořadu 29 řádných bodů. Z těch byly nakonec dva staženy. Z pirátského pohledu byly nejvíce zajímavé body o připojení města k organizaci otevrenamesta.cz, ukončení prodeje bytů a debata o změnách grantových programů. Z konce zasedání je potřeba zmínit debatu o Centru pro seniory, o ubytovnách a problematice havranů.

Zhodnocení třetího zastupitelstva města Tábor

V pondělí 28. ledna se uskutečnilo 3. řádné zastupitelstvo města Tábor. Ještě před zahájením se rozhořela debata na téma živého přenosu, se kterou nesouhlasili především pan Šedivý a paní Randová a to i z důvodu porušení GDPR. Tyto obavy rozptýlil František Korbel a Miloš Tuháček s tím, že se jedná o veřejné zasedání a na přenos i záznam má veřejnost právo. Tento byl tedy zprostředkován a dle informací byl dosah a zájem vysoký. Na přenos reagovalo okolo 700 lidí a průměrně jej sledovalo 30 - 35 lidí.