K řešení problému s havrany Piráti radí: sdílejte

Václav Klecanda | | zdravemesto,tz

Problém s přemnoženými havrany v Táboře trápí obyvatele již několik let. Nyní, když se objevil jako jeden z deseti priorit Zdravého města, se dotčení politici a úředníci probudili a snaží se ukázat, že něco ve věci dělají. Piráti vítají toto probuzení jako příležitost ke změně. Rádi by, aby data o počtech a hranicích havraních kolonií město zveřejnilo s cílem analyzovat, jak se situace vyvíjí. Ocenili by také sdílení koncepce řešení problému - tzn. jaká opatření se plánují, s jakým cílem a především pak sdílení zkušeností, co funguje a co ne, s ostatními městy nejen v Česku.

Problém s havrany není nový a město a jeho obyvatele trápí. Nevypadá to ale, že by ho město řešilo.

Pasivitu lidé vnímají, protože město s nimi nesdílí skoro nic. Je nutné, pakliže nějaká je, o aktivitě informovat občany neustále a to například ve vyhrazené stránce na webu města. Popsat jaká opatření proběhla, s jakým výsledkem a co se plánuje dál

Důležité je však i spolupracovat s ostatními městy, která stejný problém řeší, a sdílet navzájem zkušenosti co funguje a co ne.

Piráti tedy radí:

všechny informace sdílejte a spolupracujte. Jedině tak je možné mluvit o odpovědném přístupu, který by obyvatelé postižených lokalit rádi viděli.

zdravemesto,tz

Shrnutí desáteho zasedání zastupitelstva

V pondělí 18. listopadu se uskutečnilo další řádné zasedání Zastupitelstva města Tábor. Pro nás zásadní body, které se projednávali, byly Schválení dotace pro neziskovou organizaci Fokus, podání žádosti o dotaci na výstavbu Centra pro Seniory, podání žádosti na 1. etapu revitalizace Sídliště nad Lužnicí a schválení záměru financování výstavby víceúčelové haly Mír. Bod, který se týkal úpravy Vyhlášky o odpadech, se z důvodu pozdního doručení materiálů stáhnul a bude se projednávat na prosincovém zasedání.

Shrnutí prvního pirátského roku na radnici

Je tomu přibližně rok, co jsem na táborské radnici začal působit v roli místostarosty. Od té doby se nám s koaličními kolegy povedlo prosadit některé základní pirátské myšlenky a zahájit práci na koncepčních a strategických projektech v dalších oblastech. Také jsem za tu dobu ztratil některé iluze (nikoliv ideály) a stále se učím. 🙂 Do druhé čtvrtiny funkčního období vykračuji se stejným odhodláním, i když reálnějším očekáváním.