Dostupnost stomatologické péče v Táboře

Martin Mareda | | nazory,sluzby

„Nevíte, jaký zubař v Táboře bere nový pacienty?“ Tato otázka se v posledních měsících dost často objevuje nejen na sociálních sítích a odpověď na ní je bohužel negativní.
I když obce mají u této problematiky malé možnosti, táborští Piráti chtějí tento problém řešit, a proto se budou snažit získat podporu pro různé pobídky, které by byly pro stomatology atraktivní.

Ministerstvo zdravotnictví na konci května zveřejnilo tiskovou zprávu, kde byl Tábor vyhodnocen komisí jako jedna z oblastí s výrazně zhoršenou dostupností zubní péče. Potvrdilo se tedy to, že je velký problém pro lidi přicházející do Tábora za bydlením a prací sehnat svého stomatologa. A situace se může ještě radikálně zhoršit. Z článku v Táborském deníku o nedostatku zubařů z roku 2016 vyplývá, že třetina zubařů už přesluhuje a každé další ukončení jejich praxe by tedy znamenalo dalších více než 1000 obyvatel bez zubaře.

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo dotační program pro zubní lékaře v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb. Stomatologové mohou do konce roku 2021 žádat o příspěvek až do výše 1,2 milionu Kč. Vzhledem k tomu, že o podobný dotační program nebyl před dvěma lety pro praktické doktory eminentní zájem, je třeba, aby se zapojilo v pobídkách i město.

Piráti Tábor chtějí situaci řešit.

Pojďme najít politickou shodu a hledat takové pobídky a výhody, které by pro doktory (nové i se současnou praxí) byly zajímavé. Namátkou to může být bezúročná půjčka na vybavení ordinace, snížené nájemné v městských nebytových prostorách, služební byt atd. . Samozřejmě vše s garancí, že lékař bude v Táboře ordinovat minimálně jasně danou dobu, na kterou bude městská pobídka vázaná.

Co nejdostupnější péče o zdraví by měla být veřejným zájmem nejen ministerstva zdravotnictví ale i obcí. Pokud něco můžeme udělat pro zatraktivnění města pro doktory, zkusme to udělat. I kdyby to měl být pro začátek „pouhý“ informační servis, nebo linka v rámci Městského úřadu odkazující, který zubař ještě nové pacienty přibírá.

Podobná situace jako u stomatologů totiž může brzy nastat i u praktiků a pediatrů.

nazory,sluzby

Piráti Tábor v roce 2020

Na začátku nového roku se sluší ohlédnout se za rokem předešlým. Minulý rok nás bohužel postihla epidemie koronaviru, která zasáhla do všech oblastí lidského života a zabránila vzniku většího množství předpokládaných inovací. V Táboře v prvé řadě bylo totiž důležité bezpečně zajistit chod města a současně pomoci těm nejzranitelnějším a nejzasaženějším. Díky úsilí celého radničního týmu jsme nastalou situaci zvládli a připravili se svědomitě i na druhou vlnu epidemie