Proč rostou náklady na dům pro seniory? Na návrh radního Tuháčka to posoudí odborníci.

Zbyněk Konvička | | tz,investice

Rada města Tábora podpořila v pondělí 10. září jednohlasně návrh radního a volebního kandidáta České pirátské strany JUDr. Miloše Tuháčka na posouzení efektivity projektu „Centrum pro seniory v Táboře“.

Miloš Tuháček k tomu říká: „Podle materiálu starosty ze dne 2. 9. 2018 má stát domov pro seniory již 245 mil. Postupně se tak dostáváme na 3 miliony a více na jedno lůžko. Z informací Ministerstva práce a sociálních věcí a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR jsem přitom zjistil, že obvyklá částka se pohybuje max. na polovině. Proto jsem navrhl odborné nezávislé posouzení.“

Na základě Tuháčkova návrhu Rada města Tábora uložila starostovi, aby:

1. oslovil Asociaci poskytovatelů sociálních služeb ČR se žádostí o provedení porovnání průměrné ceny v obdobných zařízeních pro seniory, jako je připravované Centrum pro seniory v Táboře, na lůžko, jakož i s žádostí o návrh revize projektu tak, aby z něj byly odstraněny případné zbytné nákladové položky;
  2. neprodleně sdělil členům Rady města Tábora výsledky jednání o věci uvedené ad 1) s touto asociací. Táborský lídr České pirátské strany v komunálních volbách

Václav Klecanda k tomu podotýká: „Jsem rád, že se náš kandidát Miloš Tuháček snaží zabránit neadekvátním výdajům. Domov pro seniory je naší prioritou, ale za předpokladu, že si odbor investic obhájí adekvátnost nákladů. Nezávislé posouzení je proto nutné.“

(Více informací: JUDr. Miloš Tuháček: tuhacek@akkt.cz, 606215619)

tz,investice

Shrnutí desáteho zasedání zastupitelstva

V pondělí 18. listopadu se uskutečnilo další řádné zasedání Zastupitelstva města Tábor. Pro nás zásadní body, které se projednávali, byly Schválení dotace pro neziskovou organizaci Fokus, podání žádosti o dotaci na výstavbu Centra pro Seniory, podání žádosti na 1. etapu revitalizace Sídliště nad Lužnicí a schválení záměru financování výstavby víceúčelové haly Mír. Bod, který se týkal úpravy Vyhlášky o odpadech, se z důvodu pozdního doručení materiálů stáhnul a bude se projednávat na prosincovém zasedání.

Shrnutí prvního pirátského roku na radnici

Je tomu přibližně rok, co jsem na táborské radnici začal působit v roli místostarosty. Od té doby se nám s koaličními kolegy povedlo prosadit některé základní pirátské myšlenky a zahájit práci na koncepčních a strategických projektech v dalších oblastech. Také jsem za tu dobu ztratil některé iluze (nikoliv ideály) a stále se učím. 🙂 Do druhé čtvrtiny funkčního období vykračuji se stejným odhodláním, i když reálnějším očekáváním.