Piráti se zabývají mj. i revitalizací Pintovky

Pirátská posádka | | projekty,Pintovka

Revitalizace lesoparku Pintovka je součástí programového prohlášení “koalice odvahy”, jak někteří současnou vládu Tábora nazývají. Místní sdružení Pirátů Tábor se rozhodlo, že část rozpočtu investuje do architektonické mini-studie, jak by revitalizace mohla vypadat. Sešly se dva návrhy a výsledek vypadá moc pěkně.

V dřívějších dobách se v části, která se mezi starousedlíky nazývá “Dubový lesík”, konala řada koncertů a divadelních představení. Nachází se zde dvě betonové jeviště. Hlavní jeviště je zastřešené dutinkovým polykarbonátem, který je však v žalostném stavu. Mobiliář je poničený a lavičky se místy rozpadají. Proto jsme si nechali vypracovat návrh na využití areálu od Ing. arch. Ondřeje Chudého a koncepční studii od Ing. arch. Romana Linharta.

Dle návrhu na využití od Ondřeje Chudého by se dalo hlavní pódium využít na koncerty, divadelní představení a jako letní kino. Vedle pódia by si dokázal představit například servisní zázemí pro areál, občerstvení, prodej lístků a záchody. Menší pódium by využil na konání menších kulturních akcí “na stojáka”. Vnitřní pavilon jako vnitřní scénu s jednoduchou demontovatelnou stavbou. Na místě bývalých záchodků by uvítal chráněný gril a drobný mobiliář.

Studie Ondřeje Chudého

Roman Linhart svojí vizí posouvá areál ještě o kousek dále a to ke konkrétnímu vylepšeními stávajícího zázemí. Hlediště rozdělil uličkou, aby měli lidé komfortnější vylézání a první řady nechal celé, aby se neztratila ta nejlepší místa k sezení. Uprostřed pódia by si představoval schody, aby se zpěváci a herci dostali pohodlně blíže k publiku. Zadní část pódia vyplnil dřevěnými lištami, aby se pódium opticky změnilo v jeden celek. Kousek od levého křídla pódia by si jako jeho kolega představoval hygienické zázemí, které by vybudoval z přírodních materiálu a rozdělil ho do menších segmentů.

Pirátská architektka Veronika Kovářová z Volyně dodává:

Propojení obou pódií zajistí revitalizace “roztroušených” stolečků, které nabízí určité soukromí a možnost pozorovat z povzdálí. Další aktivity - druhé pódium, umělecké objekty, zastavení v parku - vzdělávacího i odpočinkového charakteru, místa pro náctileté, aj. Všechny by se krásně daly zpracovat dle ideálů Pirátů a demokracie - ve formě sympozií, participativních projektů se školami ve spolupráci s umělci, landscape architekty, botaniky. Děti a mládež, kteří by vytvořili postupně po kouskách mobiliář areálu, by se tam cítili více doma, více by ho navštěvovali a méně devastovali. Krásně by se na tom stavěla komunitní sounáležitost.

Areál má své kouzlo a rekonstrukce má šanci mu vdechnout opět jeho zašlou slávu. Táborská posádka věří, že může nabídnout zajímavou alternativu současným místům, kde probíhají kulturní akce.

projekty,Pintovka

Jednání zastupitelstva 27.1.2020

Na včerejším předlouhém jednání zastupitelstva stojí za vypíchnutí 4 témata. Velká diskuse se rozhořela na téma kulturních grantů. Ohledně spolupořadatelství mistrovství světa v cyklokrosu náš negativní názor trvá. V bodě různé se poté řešil participativní rozpočet a strategický plán rozvoje města.

Piráti se zabývají mj. i revitalizací Pintovky