Martin Mareda: Máme odvahu zastat se těch nejohroženějších!

V sociální oblasti zastupitelský klub Pirátů ostřížím pohledem dohlíží nejen na dotační tituly vyhlašované krajskou koalicí. Martin Mareda pro vás shrnul, jak situace s dotačními tituly v této oblasti vypadá:

Jednou z vlajkovou lodí koalice byl program My v tom Jihočechy nenecháme. Na první pohled bohulibý program na podporu znevýhodněných rodin, který jsme byli připraveni bez výhrad podpořit. Bohužel se ale ukázalo, že podmínky diskriminovaly ty nejohroženější děti. Ač jsme program připomínkovali, nepodařilo se nám tomu zamezit.

Je smutné, že kraj oblastem protidrogové a rodinné politiky v roce 2023 snížil přidělené finanční prostředky, stejně jako podpoře některých sociálních služeb. Snažili jsme se o nápravu vyhlášením druhé výzvy v těchto dotacích – ale náš návrh zastupitelstvem neprošel.

Snižování financí je přitom brzdou pro rozvoj sociálních služeb. Proto je dobrá zpráva, že se v roce 2024 dotace pro rodinnou politiku znovu navýšily.

Na zastupitelstvu kraje jsme také otevřeli kauzu mediálně sledované vraždy klientky v krajském sociálním zařízení. Upozornili jsme na neřešení této tragédie v odborné krajské sociální komisí, nedostatečné informování veřejnosti a v neposlední řadě jsme apelovali na ochranu tzv. whistleblowera, tedy člověka, který informoval média o chování zaměstnanců zařízení ke klientům.

Aktivní jsme i v sociální komisi, kde náš člen Júsuf Traore mimo jiné inicioval diskusi na téma krizového bydlení. Jedná se o poskytnutí přechodného bydlení lidem, kteří se nacházejí v akutním ohrožení např. při povodních, akutní ztrátě bydlení, požáru apod. Zde by měla existovat jasná metodická podpora ze strany Krajského úřadu Jihočeského kraje obcím.

Tento článek byl sdílen z jiného webu. Originál si můžete přečíst zde.