Dlouhodobý program táborských Pirátů

Chceme, aby Tábor byl zajímavým, sofistikovaným, navštěvovaným městem, které je známé nejen pro svou historii, ale i pro svůj přístup k modernímu pojetí města. Chceme, aby o něm bylo slyšet v souvislosti s chytrým městem, zázemím pro kulturu, skvělému servisu pro turisty a především s moderní, plně digitální a transparetní samosprávou. Apelujeme na koncepčnost a strategické řízení města ve spolupráci s odborníky i občany.

1. Město budoucnosti
  2. Moderní město
  3. Finance a investice
  4. Vyvážená doprava
  5. Bydlení a majetek
  6. Bezpečné město
  7. Atraktivni město pro všechny
  8. Město sportu a vzdělání
  9. Živé město

Město budoucnosti

• Principy strategického plánování a pokračování v koncepčním řízení města.
  • Dohlédneme na smysluplnost koncepce Moderního města a především budeme spolupracovat s ostatními městy. Do koncepce chceme zahrnout mimo jiné wi-fi připojení ve městě, chytré popelnice, osvětlení, chytré zastávky MHD, adaptivní křižovatky, atd.
  • Pokračovat v posilování kanceláře architekta města a transformovat ji do spol. s r. o.
  • Vybudování nové čtvrti Dvorce podle vítězného návrhu.
  • Nikdy nepodpoříme změnu územního plánu pro výstavbu Věznice ve Všechově.

Moderní město

• Budeme pořádat “Kávu se starostou”, zveřejníme online kalendáře vedení města a povedeme veřejnou evidenci lobbistických schůzek.
  • Pokračování hledání systém podporujícího pozitivní motivaci pro třídění odpadu formou finanční odměny.
  • Sběr otevřených dat a jejich využití pro efektivnější plánování.

Finance a investice

• “Investiční zásobník” - S veřejností a napříč politickým spektrem předjednáme záměry na investiční projekty. Ty podpořené budou čekat na vhodnou situaci k realizaci (např. dotaci).
  • Zveřejníme městský rozpočet. Bude na internetu, rozklikávací a srozumitelný. Výdaje bude možné prohlížet až na úroveň faktur.

Vyvážená doprava

• Příprava na přechod k ekologickým palivům vozidel MHD.
  • Budeme řešit parkování na Sídlišti nad Lužnicí a v dalších místech města.
  • Méně parkování na náměstí.

Bydlení a majetek

• Posílíme bytovou politiku města.

Bezpečné město

• Zlepšíme práci Městské policie - chceme méně botiček za parkování a větší přítomnost v ulicích. Strážníci musí být s lidmi víc v kontaktu.
  • Zlepšíme a zmodernizujeme veřejné osvětlení parků a zkratek.
  • Posílíme kontrolu méně bezpečných míst.
  • Odpočítávací semafory (především na Vožické).

Atraktivni město pro všechny

• Výstavba malometrážních bytů - Deskáč před zimním stadionem = podpora mladých rodin, seniorů, pracovníků nemocnice, aj.
  • Hledání dalších řešení nedostatečného počtu ordinací praktiků, zubařů a pediatrů.
  • Prověření možností pro senior cohousing.
  • Podporujeme stávající akční plán sociálních služeb a budeme se snažit o jeho pravidelnou aktualizaci.
  • Více veřejných záchodů.

Město sportu a vzdělání

• Budeme prosazovat férové a vyvážené rozdělování dotací mezi jednotlivé sporty. Cíl je podpořit sportování především dětí a mládeže, od nejmenších po nejstarší.
  • Zmodernizujeme školství - budeme městem zřizované školy podporovat v moderní výuce, včetně alternativ.
  • Zachováme současnou výši podpory výkonnostního sportu. Ale zavedeme kontrolu využití dotací.

Živé město

• Moderní, ekologická rekonstrukce Osmičky (bývalé 8.ZŠ) v mezigenerační centrum, kde najdou zázemí různé spolky i seniorské organizace.
  • Rozšíření areálu Komora o odpočinkovou zónu až ulici Volgogradská vč. přebudování rybníku Komora pro koupání a trávení volného času.
  • Zřízení ploch pro legální graffiti a míst i pro jiné současné formy umění.

Tábor